Topaas

Topaas, een heel bijzondere steen

Wat hebben de kleuren rood, geel, wit, een van de hardste mineralen op aarde en een berg in Utah, Verenigde Staten met elkaar gemeen? Het antwoord is topaas! Puur topaas is eigenlijk kleurloos en helder wit of zilver. Gek genoeg bestaat gekleurd topaas alleen wanneer het topaas niet helemaal perfect is. Om meer kleur bij te brengen kan het mineraal verhit worden.

Waar komt de naam van topaas eigenlijk vandaan? Het woord stamt af van het Griekse woord topazios, de naam van een eiland in de Rode Zee dat ook wel bekend staat als St John’s of Zabargad. Het woord betekent in het Sanskriet hitte of vuur. De betekenis is typerend voor topaas, omdat het mineraal wordt gevormd in holtes waar lava heeft gestroomd en wordt vaak geassocieerd met een glimmende oranje kleur. Topaas wordt vaak verward met diamant. Zo ook de grote topaas die gevonden was in de Portugese kroon. Deze werd ook wel de Branganza diamant genoemd.

Er bestaan binnen topaas verschillende soorten. Zo is er het keizerlijk topaas met haar rijke gouden kleur die meestal gevonden wordt in Brazilië en wordt tevens gezien als een van de prijzigste natuurlijk gekleurde variant van topaas. Verder heb je nog champagne topaas dat ook een natuurlijke heldere bruin kleur heeft. Deze variant wordt met name in de Mexicaanse mijnen gevonden. De roze topaas variant wordt nauwelijks in de natuur gevonden dus wanneer het echt een natuurlijke roze topaas is dan is deze duur. De meeste roze topaas stenen zijn eigenlijk gele topaas stenen die met hitte nog eens behandeld zijn.


Topaas kan bijna op ieder continent, behalve Antarctica, gevonden worden. De meeste belangrijke vondsten waren in Brazilië, Rusland, Mexico en de Verenigde Staten. Topaas kan ook in hele grote vormen gevonden worden. Zo is er in de Oekraïne ooit een blauwe topaas steen gevonden van 100 kilo.

Tot slot kan er over topaas gezegd worden dat het een symbool van vriendschap en vrede is. Er wordt gezegd dat goudgeel topaas niet alleen persoonlijke intenties en verlangens heftiger maken maar ook mensen in je leven aantrekt waarvan je beter wordt en welke je nieuwe vriendschappen met zich mee brengen.