Zirkoon juwelen

Voor als je echt iets bijzonders wil: Zirkoon juwelen

De zirkoon is een bijzondere steen die veel overeenkomsten heeft met diamanten. Beide edelstenen zijn ongeveer even hard en in het geval van een witte Zirkoon kunnen ze wel echt op elkaar lijken. De Zirkoon is wel een stuk minder populair omdat hij soms gezien wordt als imitatie van de diamant. Maar dat is niet nodig, want deze steen heeft veel bijzondere eigenschappen die hem heel bijzonder maken!

zirkon-juweel-2

Wat bijzonder is aan de Zirkoon in vergelijking met andere stenen is dat hij in heel veel kleuren voor kan komen. Blauw, groen, koffie-achtig of champagne-achtig, het kan niet op! En daarnaast is natuurlijk deze steen ook als witte (of kleurloze) steen beschikbaar. Ook is het goed om te weten dat in tegenstelling tot andere stenen, de Zirkoon wel van kleur kan veranderen bij blootstelling aan fel licht. Een ander leuke weetje van de Zirkoon is dat het licht meer breekt dan andere stenen. Dit wordt ook wel “dubbelbrekend” genoemd. Dit levert een bijzondere optische diepte op en een soort mozaïek patroon. Deze edelsteen wordt daarom ook wel eens vergelijken met Vuur, door het licht spektakel wat deze steen teweeg brengt.

zirkon-juweel-5

Er bestaat nog wel wat verwarring of de juiste term nu zirkoon of zirkonium of Zirkonia is. In principe begint het allemaal met het mineraal Zirkoon dat vooral gedolven wordt in landen als de Verenigde Staten, Rusland en Brazilië. Als dit mineraal bewerkt wordt, ontstaat het product Zirkonium door bepaalde chemische processen. Maar de edelsteen die in juwelen is weer Zirkoon. Dit is een prachtige, fonkelende steen die voornamelijk gevonden wordt in landen als Cambodja, Sri Lanka, Nigeria en Tanzania. Ook is er de Zirkonia, die weer net iets anders is dan de Zirkoon. Zirkonia is een synthetische steen en makkelijker bewerkbaar. En daarom populair in de juwelen industrie. Veel verschillende dingen dus met een en dezelfde naam!

Zirkoon stenen worden gebruikt in een grote variëteit aan juwelen. Zirkonen zijn vaak wat kleiner en je ziet dus vaak ringen of oorbellen met meerdere steentjes erin. Ook kettingen of armbanden zijn goed te vinden met Zirkoon stenen.

zirkon-juweel-4